Непшеничні види борошна від вітчизняого виробника
Хліб є основним продуктом харчування, який ми вживаємо щоденно. За все життя людина з»їдає в загальній кількості 15 тонн хліба, при чому основна його частина вживається не окремо, а разом з іншими продуктами харчування, тобто хліб виступає, як необхідна добавка при будь-якій їжі.
За рецептурою хлібні вироби випікаються простими, покращеними і здобними. В наш час з»явився покупець, який хоче побробувати хліб, що відрізняється від звичайного. Як правило, такий хліб містить в своїй рецептурі додаткову сировину. Зараз асортимент хліба і хлібобулочних виробів, що випускаються в Україні, налічує 1000 найменувань, і щороку до них додається ще декілька десятків. Виробники розширюють його за рахунок використання нових технологій і застосування різноманітних добавок.
Так званий «соціальний хліб», який в наш час називають масовим, не є прибутковим, прибуток в основному приносять покращені сорти хліба, рентабельність яких перевищує 20 відсотків.
В Україні швидко розвиваються так звані «бекереї» ( від англійської bakery shop – магазин-пекарня), хлібні бутики розраховані на покупців, які готові дорого платити за свіжість продуктів, високу якість і незвичайний смак продукту.
Покращені сорти хліба готують з додаванням непшеничних видів борошна, прянощів (кмін, коріандр), а також білкових наповнювачів: молочна сироватка, соєве знежирене борошно. Поряд з основними видами хліба існує і дієтичний хліб, рекомендований як для масового споживача, так і людям з великою вагою тіла, порушенням обміну речовин, який може використовуватись як профілактична добавка до щоденного харчування. Варто сказати, що в рецептурі виробництва хлібобулочних виробів, українські хлібопекарі зарекомендували себе достатньо прогресивними виробниками. Скоріш за все, асортимент буде розширюватися за рахунок виробництва лікувально-дієтичних виробів (наприклад, із амарантового борошна, гречаного, соєвого, горохового, гарбузяного, конопляного).